Teritoriul acoperit

Literatura tradiţională de specialitate acordă un spaţiu semnificativ localităţii, având în vedere faptul că, în secolul 19-20 era o staţiune de nivel European. Kurz Anton în 1844 cataloga Borsecul drept cea mai importantă staţiune Transilvană. Într-adevăr apele minerale de aici erau cunoscute nu numai în Ungaria ci și în Viena, Constantinopole și Londra. Era staţiunea favorită a aristocraţiei vremii, în 1776 baronul Bánffy Dénes, după un an Buccov imperial generalisimul Transilvaniei au avut sejururi aici.

Comuna Ciumani (în limba maghiară: GYERGYÓCSOMAFALVA) este exemplul tipic al convieţuirii reciproce comunitate-natură. Aici trăieşte o comunitate cu o pretenţie şi capacitate de autoadministrare locală puternică. Calitatea vieţii este definită prin valorile creştine europene şi valorile tradiţionale secuieşti. Infrastructura instituţională este dezvoltată. Economia este definită de întreprinderile locale viabile şi competitoare bazate pe resurse locale. Membrii comunităţii trăiesc în siguranţă socială.

Comuna Corbu este formată din satele Capu Corbului și Corbu (reședința).

Este localizată între Munții Bistriței (Muntele Comarnicului) și Munții Giurgeului (subgrupa Munților Borsecului) și este așezată pe valea râului Bistricioara, afluent al Bistriței. Înspre sud de Capu Corbului se înalță creasta Corbu (1173 m) și la sud de Corbu - Muntele Corhan, iar înspre nord Vârful Bâtca Arsurilor (1385 m).

Se învecinează direct cu Comuna Tulgheș spre sud-est și Orașul Borsec la vest precum și Bilbor spre nord-est.

Situat în partea central-vestică a judeţului Harghita, la nord-vest de oraşul Gheorgheni, localitatea Ditrău se află în partea centrală a bazinului Giurgeului, cu un teritoriu administrativ de 11449 ha, între văile pârâurilor Ditrău şi Martonka, afluenţi ai Mureşului.

Înălţimea medie a Ditrăului este de 742 metri deasupra nivelului mării

Denumirea oficială a comunei este DITRĂU, în limba maghiară GYERGYÓDITRÓ. Este o comună de categoria a II-a, rang IV, cu statutul de autoadministrare.

Localităţile componente ale comunei sunt:

Comuna Joseni este formată din satele Borzont, Bucin și Joseni (reședința). Se află în partea de vest a județului, în Depresiunea Giurgeu.

Comuna Lăzarea este una dintre cele mai vechi aşezări ale depresiunii Gurghiului formând, alături de alte 8 comune şi un oraş ŢINUTUL GHEORGHENIULUI.

Vatra localităţii se află la 5 km nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szármány (967 m), la o altitudine de 770 m. Este accesibil prin calea ferată – linia 400 Braşov – Deda respectiv pe DN 12 şi spre Joseni, pe DJ 126A.

Comuna Lăzarea, are primele însemnări care datează din anul 1200, începând din acest an ea fiind martoră la numeroase evenimente istorice.

Remetea, este una din marile localităţi ale judeţului Harghita, situată în partea de nord-est a Depresiunii Gheorgheni (sinonim: Depresiunea Giurgeului), la poalele munţilor vulcanici ale Gurghiului la o altitudine de 750 m.

Astfel a descris Balázs Orbán poziţia geografică a comunei: “Remetea, vizavi de Ditrău, pe partea stângă a Mureşului, se întinde romantic în valea pârâului Pietrii.”

Se află la distanţă de 12 km vest de Gheorgheni, pe DN 12, apoi pe DJ 138, sau prin Joseni şi Ciumani prin DJ 126. Sudul localităţii se numeşte Mureş Sat (2 km). Datina veche – neconfirmată însă de documentele vremii – susţine, că satul şi-ar fi primit numele după distrugerea de către tătari a satelor Katorzsa şi Gálfalva şi recolonizarea zonei în 1707 (Satul nou).

Comuna Tulgheș este asezată în partea de nord-est a judetului Harghita, la o altitudine de medie de 650 m, pe cursul inferior al râului Bistricioara, care izvorăște din Călimani, de la o altitudine de 1.350 m si strabate in total 68,5 km, din care aproximativ 10 km in comuna Tulgheș.

Comuna se află în interiorul Carpaţilor Orientali, în partea de sud-est a depresiunii Giurgeului, la o altitudine între: 820m (la ieşirea din Voşlăbeni spre Gheorgheni) şi 960m (staţiunea Izvoru Mureşului).

Teritoriul administrativ al comunei se învecinează la nord cu localitatea Valea Strâmbă, la nord-vest cu comuna Suseni, în partea de sud cu comuna Cârţa, iar în partea de est cu comuna Sândominic.