Borsec este o destinație turistică deosebită situată într-o vale largă, înconjurată de munți și păduri, la o altitudine de 850–930 m. Este cunoscută pentru microclimatul său unic, aerul curat bogat în ozon, floră și faună. Este un loc deosebit pentru relaxare, tratamente balneare și turiștii care sunt atrași de peisajul rural și ape minerale cu proprietăți terapeutice.
Teritoriul acoperit
Satul Ciumani se află în partea de sud-vest a Depresiunii Giurgeului la poalele muntelui Délhegy, care leagă Munții Gurghiului și Harghita de ambele părți ale Mureșului. Așezarea este menționată pentru prima dată în 1567 sub numele de Chyomaffalwa. Locuitorii erau renumiți pentru meșteșugul tâmplăriei și plutăritului.
Bogăția istorică, culturală și naturală a satului:
Ditrău, situat în Carpații Orientali, în partea de nord-vest a platoului flancat de Munții Gyergyói și Görgényi, este o comună cu o istorie fascinantă, datând din sfârșitul secolului al XV-lea, când s-a desprins din comuna Lăzarea. Numele satului apare pentru prima dată într-un recensământ fiscal din 1567, având 26 de porți și aproximativ 500 de locuitori.
Una dintre atracțiile remarcabile ale așezării este imensa biserică cu două turnuri a Sfintei Inimi a lui Iisus, care este cea mai înaltă biserică cu două turnuri din zonă.
Este una dintre cele mai mari și mai vechi așezări din bazinul Gheorgheni, situată la 7 km vest de Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), incluzând localitățile Borzont și Bucin. Prima sa mențiune scrisă apare relativ târziu, în lista dijmelor de 25 de denari din 1567, în care Joseni este menționat cu 44 de porți. Între anii 1675 și 1678, satul a fost reședință episcopală, fapt comemorat de o placă amplasată pe peretele bisericii.
Din punct de vedere istoric și cultural, este o așezare remarcabilă din Bazinul Gyergyó (Gheorgheni), renumită pentru faptul că Gábor Bethlen, principele Transilvaniei, și-a petrecut anii copilăriei în castelul renascentist de aici, iar ulterior a vizitat de mai multe ori localitatea. Este situată la 6 km nord-vest de Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), pe partea de sud a muntelui Szármány, la o altitudine de 770 de metri deasupra nivelului mării.
Castelul Lázár
Comuna Remetea, una dintre cele mai mari din județul Harghita, este situată în partea de nord-vest a Bazinului Gheorgheni, la poalele Munților Gurghiu, la o altitudine medie de 750 m. Este compusă din satele Kicsibükk, Martonka și Eszenyő, împreună cu centrul principal. Traversată de râul Mureș și alte patru pâraie, comuna ocupă o suprafață de 10.771 ha, cu o populație de peste 6.000 de locuitori.
Atracții din centrul comunei
-
Fântâna decorată cu simboluri arhaice
Suseni este o localitate mare din județul Harghita, situată în estul Transilvaniei, la întâlnirea munților Harghita și Gurghiului, la o altitudine de 759 m.
Prima mențiune scrisă a satului datează din 1567, iar în 1581, locuitorii au înregistrat vechile drepturi cutumiare, creând prima lege a satului.
La Suseni, printre principalele atracții se numără:
Voșlăbeni este situată în partea de sud a Depresiunii Giurgeului (Gyergyói-medence), la 13 km sud de Gheorgheni (Gyergyószentmiklós), la poalele muntelui Kakas-hegy. Satul a fost întemeiat de conții Lázár, în zona de graniță a localității Valea Strâmbă (Tekerőpatak). Aici s-au stabilit aproximativ 20 de familii greco-catolice de români moldoveni, care erau chiriași ai familiei Lázár. Coloniștii au lucrat pe moșie, iar în secolul al XVII-lea formau deja o comunitate sătească viabilă.