Ditrău

Gyergyoditro

Ditrău, situat în Carpații Orientali, în partea de nord-vest a platoului flancat de Munții Gyergyói și Görgényi, este o comună cu o istorie fascinantă, datând din sfârșitul secolului al XV-lea, când s-a desprins din comuna Lăzarea. Numele satului apare pentru prima dată într-un recensământ fiscal din 1567, având 26 de porți și aproximativ 500 de locuitori.

Una dintre atracțiile remarcabile ale așezării este imensa biserică cu două turnuri a Sfintei Inimi a lui Iisus, care este cea mai înaltă biserică cu două turnuri din zonă.

Biserica prea Sfinta Inimă a lui Isus Biserica romano-catolică

Prea Sfânta Inimă a lui Isus din Ditrău este situată în centrul comunei. Noua biserică romano-catolică a fost construită între 1908–1911. Cea mai mare biserică cu două turnuri din Bazinul Gheorgheni a fost proiectată de profesorul universitar István Kiss în 1895. Antreprenorul construcției a fost István Kladek, un antreprenor din Novi Sad / Szabadka. Marea biserică a fost sfințită de către contele Gusztáv Károly Majláth, episcopul romano-catolic de Transilvania în vara anului 1911 în cinstea Sfintei Inimi a lui Iisus.

Biserica romano-catolică Sf. Ecaterina din Ditrău

Biserica romano-catolică Sf. Ecaterina este situată în centrul satului, data construcției sale nefiind cunoscută. În secolul al XIII-lea, avea probabil caracterul unei capele, care a fost ulterior transformată. Despre turnul său există informații din 1653, când a fost renovat și nava a fost extinsă. În 1712, s-au efectuat lucrări de reparații suplimentare și zidul a fost înălțat cu trei picioare. Pestre doi ani a fost distrusă de un incendiu în 1714. În timpul renovării din 1756–1757, naosul a fost extins și reconstruit complet. Deoarece vechea biserică s-a dovedit a fi mică după un timp, a fost construită în 1911 noua biserică cu două turnuri. Prima biserică a satului a fost închinată în cinstea Sfintei Ecaterina.

Parcul Kossuth Lajos

Putem vedea stâlpii funerari sculptați de Lajos Petres în parcul Lajos Kossuth, unde strămoșii noștri sunt comemorați cu ocazia sărbătorilor noastre naționale.

Centrul Tematic Casa Pădurii

În 2014, un centru tematic numit „Erdő Háza (Casa Pădurii)” a fost inaugurat în centrul orașului Ditró de către composesoratul local, proiect susținut și de acordarea de sprijin anunțat în cadrul programului LEADER. Facilitatea servește drept loc pentru conferințe, expoziții, diverse spectacole și evenimente. Ceea ce o face cu adevărat specială este diorama încorporată, care prezintă fidel fauna nativă a regiunii, precum și habitatul și condițiile de viață ale acestora. În sălile sale de expoziție, o parte semnificativă din speciile de arbori și plante medicinale găsite în regiune, precum și cele mai importante roci din masivul Gyergyói, pot fi văzute și studiate.

Culmea Tasoc

Tászok-tető este un vechi loc de cult, renumit pentru așa-numitele „pietre scrise”. La începutul secolului al XX-lea, aici au fost găsite opt bucăți de blocuri de piatră cu scriere runică. Inscripțiile datate pentru secolul al VI-lea au fost studiate de cercetători, arheologi și istorici, dar sensul lor nu a fost încă descifrat. În Muzeul Márton Tarisznyás din Gheorgheni, pot fi văzute două blocuri mai mari din faimoasele pietre inscripționate.

Mori de apă

Prima moară de apă a fost înființată în 1617, care era potrivită și pentru prelucrarea lemnului și curățarea lânii. Potrivit tradiției, a fost construită de un meșter Ditrău care a servit în armată aici. Conform urbariului din 1820, numărul de mori din Ditrău este de 6, „care există fără lipsă”. Numărul de mori a fost cel mai mare în jurul anului 1920. Acestea erau toate situate pe brațul sudic al pârâului Ditrău și au fost lucrat pentru localnici. În prima jumătate a secolului al XX-lea au apărut mori mecanice cu care morile de apă nu mai puteau concura. Un mare impact a avut și calea ferată în construcție, cu ajutorul căreia s-a putut transporta mai ieftin făina.

Traseul educațional Ditrău

În 2012, lângă vârful Țengheler a fost inaugurat traseul natural de patru kilometri și jumătate. De-a lungul traseului au fost amplasate mai multe indicatoare informative și puteți admira peisajul pe bănci de lemn, zone de odihnă și punctul de belvedere. Izvorul Peșterii din Ditrău și împrejurimile sale minunate sunt un loc drăguț pentru o plimbare. Pe lângă izvor trece și Traseul educațional Ditrău. În vecinătatea izvorului sunt situate Casa Sf. Ioachim și Capela Ana.

Alte trasee turistice

Satul Ditrău a amenajat de câțiva ani trasee turistice în munții din jur, a căror popularitate crește de la an la an.

• Colul Rez – Castelul Vitting Lungime traseu: 16 km, timp de parcurs: 6–6,1/2 ore, grad de dificultate: dificil

• Colul Rez – Vârful Rez, Case de piatră (Șa Pricske) Lungimea traseului: 8,8 km, timp de parcurs: 2/2-3 ore, grad de dificultate: mediu • Colul Rez – Drum Loki – Pricske Lungimea traseului: 13,1 km, timp de parcurs: 3,1/2 ore, grad de dificultate: mediu

• Colul Rez – Vârful Tászok Lungime traseu: 11,5 km, timp parcurs: 4-4 ore 1/2, grad de dificultate: mediu Clădirea spitalului – fostul apartament Liebl Spitalul Ditrău este situat în fost casă a managerului băncii Ditrău, Ede Liebl, care laudă angajamentul și sacrificiul doctorului Károly Puskás.

Clopotul din Alszeg 

Al șaselea zecime (10 porți din sat în Ținutul Secuiesc) l-a cumpărat pentru sat, ca dacă se întâmplă o calamitate, să fie semnalizată de un clopoțel.